Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Nu satsar vi på en friskare grundskola

Just nu satsar vi lite extra på arbetsglädje och hälsa inom grundskolan. Grundtanken är att öka trivseln och att varje enskild medarbetare och elev ska må bra, inte bara i skolan – utan också av skolan.

Flicka hoppar över plint

Rörliga aktiviteter är en viktig del i satsningen på hälsa och arbetsglädje.

- Arbetsmiljön är viktig och vi vill att alla våra medarbetare ska må bra. Om alla känner sig delaktiga på sin egen arbetsplats så kan man arbeta tillsammans mot en bra arbetsmiljö, berättar Mona Hallonblad som är utbildningsledare inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Utbildningar och fysiska aktiviteter

Vid sidan av planerade aktiviteter finns hälsan alltid i fokus på grundskolorna. Rektorer ska utbildas och på flera skolor uppmuntras det allt mer till rörliga aktiviteter. På skolorna i Holsby och Kvillsfors arbetar man med pulspass. Tre gånger i veckan lägger de till extra fysisk aktivitet för att få igång pulsen. Alla elever får ett pulsband och ser själva till att ligga på en bra nivå. Pulspasset avslutas sedan med matematik eller annan teoretisk undervisning.

- Att få igång blodcirkulationen är så klart bra för hälsan men också jätteviktigt för att huvudet ska hänga med. Vi brukar avsluta med matematik för att hjärnan tänker som allra bäst när hjärtat har fått jobba lite, säger Torbjörn Lingmerth som är rektor på skolorna i Holsby och Kvillsfors.

Pulspassen har visat sig fungera väldigt bra. Varje elev har en hälsokurva som följs upp av skolsköterskan och enligt Torbjörn Lingmerth är det bland de bästa hälsokurvorna skolsköterskan har sett.

Mer på gång för alla

En del klasser på gymnasiet jobbar också lite extra med rörliga aktiviteter och tanken är att alla skolor ska satsa på både arbetsglädje och hälsa. Satsningen gäller för all skolpersonal och samtliga elever och förutom rörlig aktivitet planeras det för föreläsningar och studiedagar med fullt fokus på hälsa.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300