Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Blomlådor

Blomlådor på gatan kan vara ett sätt att dämpa hastigheten.

Blomlådor i centrala Vetlanda.

Vill du dämpa hastigheten på din gata, ansöker du om tillstånd att sätta upp blomlådorPDF hos tekniska kontoret, Vetlanda kommun. För att kunna ansöka ska du bo på den gatan där blomlådorna ska placeras. Vi vill att du bifogar en förteckning på att närboende (100 meter från blomlådorna) informerats och om de är positiva eller negativa till utplaceringen. Av ansökan ska också framgå vem som är underhållsansvarig.

Detta gäller blomlådor som hastighetsdämpare

  • Gatan ska vara av villagata-karaktär. Där gatan är hastighetsbegränsad till 30 kilometer ska inte varningsmärke sättas upp.
  • Blomlådorna får vara uppe mellan 15 maj och 1 oktober.
  • Blomlåda får inte placeras närmare gatukorsning än 20 meter.
  • För varje grupp om två blomlådor ska det finnas en underhållsansvarig. Underhållet omfattar plantering, vattning samt renhållning av området runt lådan. Maxhöjden på blommor är 70 centimeter.
  • Du tillverkar din blomlåda själv enligt en ritningPDF som du får från kommunen. Du står också själv för material, jord och blommor. Reflexer till dina lådor kan du hämta på tekniska kontorets gatuförråd på Upplandavägen.
  • Tillståndet gäller ett år i taget.

Tänk på att barn gärna ser blomlådorna som en spännande lekplats. Som förälder är det viktigt att du ser till att barnen inte leker på gatan.

Kontakt

Björn Wiberg

Björn Wiberg

Projekteringschef
TK Gata och Parkavdelning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 17, 072-704 73 17
bjorn.wiberg@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-05-18

Synpunkt Vetlanda