Kontakt
Dela
Lyssna
Vetlanda
Kontakt
Dela
Lyssna

Tips och råd för hur du skyddar dig i värmen

Sommarvärmen kan vara farlig för alla - särskilt äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsvariationer men också för små barn, gravida och personer som tar medicin. Se tips och råd för hur du bättre kan klara av värmen.

Drick mer

Vänta inte på att bli törstig utan drick vätska kontinuerligt under dagen. Ät gärna vätskerik mat, till exempel grönsaker och frukt. Undvik att dricka stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att få i sig tillräckligt med vätska.

Håll koll på inomhustemperaturen

Använd fläktar, luftkonditionering och välj bostadens svalaste utrymme. Använd gardiner, persienner och markiser för att stänga ute värmen. Vädra ut värmen under kvällen eller natten, men tänk på inbrottsrisken.

Ordna svalka

Undvik solen när den är som starkast mitt på dagen och sök dig till skuggiga och svala platser. Planera resor och förflyttningar till svalare tidpunkter, exempelvis morgon eller kväll. Klä dig i svala kläder som ”andas”.

Var uppmärksam

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens och nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist.

Ring 1177 för sjukrådgivning eller om du har frågor om din eller dina närståendes hälsa.

Ta det lugnt

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

Förvara läkemedel rätt

Förvara läkemedel svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att få kommentera

    Stängd för fler kommentarer

    Vänligen verifiera att du inte är en robot

    300