Gårdsrundan

Upptäck länets smaker och producenter under Gårdsrundan 2023! Besök gårdar, gårdsbutiker, mathantverkare, caféer och förädlare. I Vetlanda har nio gårdar och besöksmål öppet där du som besökare kan uppleva lokal mat och produkter. Besöksmålen har öppet klockan 10–16 båda dagarna om inte annat anges.

Vad är Gårdsrundan?

Mitt i skördetiden, helgen 9–10 september, kan du runt om i hela Jönköpings län handla och provsmaka lokalproducerade livsmedel, följa med på guidade turer på lantgård, ta en fika eller äta lokalproducerad lunch på ett café eller en restaurang. Du kan också lära dig mer om odling och hur mat produceras och förädlas i vårt län. På många ställen erbjuds aktiviteter och särskilda kulturevenemang. Totalt finns det fler än 70 smultronställen att upptäcka.

Syftet med Gårdsrundan är att fler invånare i Jönköpings län ska få möjlighet att upptäcka matproducenter, förädlare, gårdsbutiker, öppna gårdar, kaféer och restauranger som jobbar med lokala råvaror. Ambitionen är att förmedla kunskap om hur mat produceras i vårt län och visa på fördelarna med att ha nära till bra mat.

Mer information om hela Gårdsrundan hittar du i denna interaktiva karta Länk till annan webbplats..

Aktiviteter i kommunen

Ingen information tillgänglig

Tävling

Leta bokstäver under Gårdsrundan! På varje besöksmål finns bokstäver gömda, hitta bokstäver och använd dessa för att bilda ett så långt ord som möjligt. Personen som lyckas skicka in det längsta ordet* vinner en kasse med lokala produkter från de gårdar och caféer som medverkar i Gårdsrundan inom Vetlanda kommun. Om flera deltagare har det längsta ordet lottar arrangörerna fram vinnaren.

Så här tävlar du

  1. Hämta ut en talong. De finns att hämta på samtliga nio besöksmål.
  2. Leta bokstäver, fyll i talongen och bilda ett så långt ord som möjligt.
  3. Fyll i dina kontaktuppgifter och lämna talongen hos någon av besöksmålen.

Tävlingen pågår under Gårdsrundan 9–10 september och gäller hos Loaklevs Lustgård, Gamla Mejeriet i Karlstorp, Farstorps Gård, Ädelboa, Backegårdens Gårdsbutik, Räven & Osten, Idéer & Återbruk, Magdas Bakverk och Bi & Grönsaks Kompaniet. Vinnaren kontaktas via telefon under vecka 37. Tävlingen anordnas av Vetlanda kommuns destinationsutvecklare samt medverkande besöksmål.

*Ordet ska finnas med i svenska akademins ordlista.

Följ livsmedelsstrategin på Facebook Länk till annan webbplats. för mer information om aktiviteter kring mat i vårt län.

Gårdsrundan anordnas för tredje året i rad och är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Jönköpings kommun, LRF, Hushållningssällskapet i Jönköpings län, Vetlanda kommun, ENTER Gislaved och NUVAB. Aktiviteten sker inom ramen för den regionala livsmedelsstrategin.