Vårfestivalen i Smålands trädgård

Helgen den 6–7 maj öppnar Smålands Trädgård med omnejd upp och bjuder in till Vårfestival. Kom och njut i denna vackra del av landsbygden när den är som mest aktiv och bubblande!

Bild med texten "vårfestivalen i smålands trädgård. 6 till 7 maj 2023" omringat av illustrationer av träd, hamburgare, korv med bröd, traktorer och musiknoter.

Under två dagar har du möjligheten att plocka ut just dina guldkorn ur ett gediget program och skräddarsy din resa genom Smålands trädgård. Här finns något för familjen, för naturälskaren, för den kulturintresserade, för sportfantasten, för dig som gillar hantverk, för dig som gillar djur och skog, för dig som vill äta gott och för dig som vill testa på något nytt.

Över ett område på 3 gånger 3 mil pulserar aktiviteterna genom ett blodomlopp av vacker landsbygdsväg. Vad sägs om kosläpp, växt- och sticklingsbyte, guidade visningar av unika hus eller loppis? Flertalet marknadsplatser och öppna gårdar ger dig möjlighet att skräddarsy ditt eget program. Centrala nav i byarna Näshult, Stenberga, Skirö, Nye och Virserum utgör naturliga vattenhål, här möts föreningslivet och företagen med något för alla – här finns det även mat och fikaservering.

Programpunkter presenteras löpande på Vårfestivalens Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. och i sin helhet på Smålands trädgårds hemsida Länk till annan webbplats..

Om Vårfestivalen

Vårfestivalen som helhet kostar ingenting, men enskilda programaktiviteter kan ha en avgift, se detaljerad information i programmet. Vid de olika aktiviteterna finns det möjlighet att swisha en gåva till Smålands trädgård för att stötta Vårfestivalen och göra evenemanget möjligt att genomföra i framtiden.

Tänk på att parkera ansvarsfullt, håll hastighetsgränser och visa hänsyn till andra besökare såväl som arrangörer.

Föreningen Smålands trädgård svarar gärna på frågor om tillgänglighet för respektive programpunkt.

Smålands trädgård med Virserums-bygden

Avser området runt byarna Skirö, Nye, Näshult, Stenberga och Virserum. Bygden karaktäriseras av ett småbrutet, varsamt utvecklat odlingslandskap som sträcker sig över sjöar, dalgångar och höjder. I berggrunden finns det grönsten vilket skapar en hög biologisk mångfald och goda odlingsförutsättningar. Ett aktivt föreningsliv och goda samarbeten stärker bygdens attraktionskraft.

Smålands trädgårds ekonomiska förening (STEF) verkar i ett samarbete fem byar emellan för att göra området Smålands Trädgård ännu mera känt. Det är en förening som ser möjligheter, samlar ihop resurser, planerar och implementerar ideér.


Vi vill hylla landsbygden och människorna som bor och verkar där. På landsbygden finns profiler och eldsjälar som brinner för sin egen hembygd. Här finns människor som hittat sitt drömhus från en svunnen tid och tagit sig an det. Här finns människor som ser till att hela byar lever. Här vill vi lyfta alla de människorna och dessutom ska vi kora Årets landsbygdsbo 2022.