Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Idrotter i Vetlanda

Här finns några exempel på idrottsföreningar i Vetlanda som bland annat arrangerar tävlingar. Totalt är cirka 80 idrottsföreningar registrerade. På Destination Vetlandalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns information om aktuella idrottsevenemang.

Bandy

I Sapa Arena kan du följa Vetlanda BKlänk till annan webbplats i elitserien och Skirö AIKlänk till annan webbplats dam i division ett. Skirö AIK herr spelar i division två. I föreningarna finns också många framgångsrika ungdomslag.

Fotboll

I Vetlanda finns 13 aktiva fotbollsföreningar som samtliga har egna anläggningar. På herrsidan återfinns Myresjö/Vetlanda FKlänk till annan webbplats i division tre och Hvetlanda GIFlänk till annan webbplats i division fyra. På damsidan spelar FC Vetlanda damlänk till annan webbplats i division två. FC Vetlanda Dam är en sedan 2013 nybildad förening utifrån ett samgående mellan Hvetlanda GIF, Vetlanda FF och Bäckseda IF på damseniorsidan. Sedan hösten 2015 ingår även Landsbro IF Dam i samarbetet. Sedan hösten 2011 finns ett av södra Sveriges bästa konstgräs på Heds Arena i Vetlanda som möjliggjort fotbollsträning under hela året.

Golf

I Vetlanda kommun finns två vackra golfbanor. Vetlanda Golfklubblänk till annan webbplats har en 18–hålsbana i Östanå vid Emån med både shop och restaurang. Våren 2015 färdigställdes dessutom en korthålsbana i Östanå. Vid Klockesjön i Ramkvilla invigdes 2006 en fullängds niohålsbana med 18 tees. Ramkvilla Golfklubblänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har café och shop.

Idrottsskola

Idrottsskolan är sedan 2010 ett samarrangemang mellan Smålandsidrotten, föreningslivet och Vetlanda kommun. I Idrottsskolan får barn som går i årskurs två pröva olika idrotter. Två tillfällen inom varje idrott erbjuds under ett år. För närvarande är det 15 olika idrotter som ingår och 17 idrottsföreningar som gör detta praktiskt möjligt.

Inomhusidrott

Gymnastik, handboll och innebandy är de stora inomhusidrotterna i kommunen. De tre föreningarna, Hvetlanda Gymnastikförening, Vetlanda Handbollsförening och Vetlanda Innebandy har en omfattande ungdomsverksamhet. Verksamheterna bedrivs i de kommunala idrottshallarna och gymnastiksalarna.

Ishockey

I Landsbro kan du följa Boro Vetlanda HClänk till annan webbplats i division två. Matcherna spelas i huvudsak i Borohallen i Landsbro men även i Sapa Arena i Vetlanda.

Ridsport

Vetlandaortens Ryttarföreninglänk till annan webbplats har sin ridanläggning nära centrala Vetlanda. Här finns en omfattande verksamhet, bland annat som arrangör av stora tävlingar, främst i olika ponnyklasser. Ridskolan är en annan viktig del av verksamheten.

Skidor

I Vetlanda kommun finns två aktiva klubbar för utförsåkare, Vetlanda Alpina klubblänk till annan webbplats och Sjunnen Alpina klubb. Verksamheterna bedrivs vid skidanläggningen Kettilsås. ​

Längdskidåkning har även en stark tradition i kommunen. Här finns klubbar som Landsbro IF skidklubblänk till annan webbplats och Hvetlanda SKlänk till annan webbplats. Skidspår finns vid parken i Landsbro, Norrgårdshallen och Östanå fritidsområde.

Speedway

Vetlanda Motorsällskaps Elit Vetlandalänk till annan webbplats är etablerat som ett av topplagen i speedway. 2015 togs SM-tecknet för nionde gången. 45 säsonger har laget varit i högsta serien. Hemmaarena är Vetlanda Motorstadion och hade ett besökssnitt på över 3 100 personer under 2013.

Tennis

​Tennisklubbarna, Vetlanda TKlänk till annan webbplats och TK77länk till annan webbplats,​ har båda egna anläggningar. Smålandshallen, med tillhörande sex utebanor, ligger vid Kullgatan i Vetlanda där Vetlanda TK huserar. TK77:s anläggning är placerad vid Västerleden. De har även två utebanor vid Korpens motionsanläggning i Östanå.

Kontakt

Mats Källqvist

Mats Källqvist

Fritidskonsulent
KoF Adm personal, Kultur och Fritidsförvaltning
Telefon: 0383-974 09
mats.kallqvist@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-04-05

Synpunkt Vetlanda