Vetlanda
Huvudmeny
Lyssna

Vetlanda stadshus

28 meter högt tornar stadshuset upp sig mitt i centrala Vetlanda.

Historik

I och med den stora kommunreformen på 1960-talet fick kommunerna fler ansvarsområden. I Vetlanda var förvaltningarna redan trångbodda och för att bli mer effektiva krävdes en förvaltningsbyggnad, där alla verksamheter kunde samlas under ett tak. Det blev mycket debatt kring detta, men slutligen togs det första spadtaget 1965.

Bygget pågick fram till 1970, då stadshuset invigdes.

Byggnaden ritades av den danska arkitekten Bent Jörgen Jörgensen.

Bottenvåningen i huset rymmer, förutom kommunens egna lokaler, också butikslokaler, café och banklokaler. Stadshusets yta  är 3 100 kvadratmeter.

Rum värda att nämna

Värt att nämna är kommunfullmäktiges sessionssal på entréplanet. Rummet är trekantigt. Taket är spektakulärt med pyramidformade insättningar. Möbleringen är lokalproducerad och designad av Karl-Erik Ekselius, JOC-möbler. Kommunfullmäktigesalen renoverades varsamt under 2008.

Även stadshusets entré förtjänar ett omnämnande. Här möts besökarna av marmorgolv och skifferväggar. Sedan 2009 finns här ett servicecenter som tar emot husets besökare.

Visste du att…

  • Tidigare fanns det en vattenutsmyckning i entrén. Innan det lades sten i där var det många som blev blöta om fötterna efter att ha gått rakt ut i vattnet, när de klivit ut ur hissen.
  • Stadshuset kostade cirka 20 miljoner kronor att bygga.
  • I norra väggen finns en kopparkista inmurad. Den är fylld med tidningar, broschyrer, foton och tidstypiska föremål från Vetlandas hantverkare och industrier.
  • Det finns 690 fönster i byggnaden och fler än 250 dörrar.
  • Stadshuset hamnade på en första plats i en omröstning bland Vetlandaborna 2001 om vilken byggnad i stan de tycker bäst om.

Kontakt

Joakim Öhman

Joakim Öhman

Fastighetschef
TK Central ledning, Tekniska kontoret
Telefon: 0383-973 81, 072-706 30 27
joakim.ohman@vetlanda.se

Senast uppdaterad 2017-10-04

Synpunkt Vetlanda