Vetlanda kommun genomför löpande projekt för att stärka landsbygden. Nedan kan du läsa om olika projekt som är på gång eller som är genomförda, både i kommunens egen regi och genom samarbeten med föreningar och andra aktörer som är verksamma på landsbygden.
Ett gott liv utan gränser var en förstudie till ett landsbygdsprojekt inom ramarna för Leader Linné som startades i september 2019 och pågick under ett år.
Förstudien var ett samarbete mellan Vetlanda, Sävsjö och Växjö kommuner och berörde orterna Landsbro, Myresjö, Bäckaby, Ramkvilla, Stockaryd, Rörvik, Lammhult och Braås med omnejd. Målet var en levande landsbygd där människor vill stanna kvar och dit fler vill flytta genom att jobba med ambassadörer som brinner för landsbygden och genom att matcha jobb med boende.
I förstudien undersöktes boendemöjligheter, samhällsservice, rörelse- och transportmönster, näringsliv och befolkningsstruktur.
Ett samverkansprojekt med syfte att öka den digitala mognaden hos besöksnäringsföretag i landsbygderna i Vetlanda och Eksjö kommuner samt att stärka samverkan och kunskaper hos företagsfrämjande aktörer om hur de bättre kan vägleda besöksnäringsföretagen inom digitalisering. Projektet har finansierats med medel från EU:s landsbygdsprogram via Tillväxtverket som hanterar detta stöd.
Företagsfrämjarna och tillika samverkanspartners i projektet: Vetlanda kommun, Eksjö kommun, Nuvab, Eksjö.nu, Smålands Trädgård och Emilkraften.
Aktiviteter
Resultat
Samverkansgruppen består av främjare från olika organisationer på lokal nivå; representanter från kommunen, näringslivsbolag, Science Park och ekonomiska föreningar som bedriver platsutveckling. Samtliga dessa möter besöksnäringsföretag i sina uppdrag och har kollektivt mycket kunskap. Denna kunskap har samlats i en så kallad handbok, ett internt dokument som ska stötta främjarna i arbetet med besöksnäringen. Handboken kan användas i möten med enskilda företagare och i större nätverksträffar och klustersammanhang.
Handboken har skapats efterhand som arbetet pågått och består av kapitel på olika teman där grunden handlar om att beskriva affärsnyttan med olika digitala verktyg. Till varje kapitel finns en beskrivning av verktyget och ett frågebatteri för att säkerställa att företaget arbetar med digitala verktyg som faktiskt skapar nytta och en ökad förståelse hos företagaren.
Utfallet och effekterna av insatserna utvärderas kontinuerligt under samverkansgruppsträffarna. Kapitel i handboken justeras för att vara aktuella och anpassade efter besöksnäringens behov. Nya kunskaper hos främjarna blir till nya kapitel i handboken.
Arbetet med utgångspunkt i samverkansmodellen fortsätter även efter projektets slut och handboken är ett levande dokument.
Viktiga insikter
Följande insikter har varit avgörande för samverkansmodellen och kan användas som inspiration för att växa som främjare:
Metodstöd
Ta del av samverkansmodellen för digital mognad Pdf, 180 kB..
Kontakt
Rebecca Ewens, destinationsutvecklare, 0383-971 07 rebecca.ewens@vetlanda.se
I projektet Stärkt service i samverkan med lokalsamhället i Vetlanda kommun vill kommunen utveckla kontakten med lokalsamhället och stärka sitt interna samarbete kring servicefrågor. Projektet medfinansieras av Landsbygdsprogrammet och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Planerade insatser
Förväntat resultat
Vetlanda kommun vill utveckla och säkra service i olika beslut. Genom att utveckla samarbete mellan kommun och lokalsamhälle ska tilliten mellan parterna öka. På sikt är målet att en serviceplan tas fram och att fler servicepunkter etableras.