Innan du startar en livsmedelsverksamhet ska du anmäla den till miljö- och byggförvaltningen för registrering.
Skicka din anmälan senast två veckor innan du startar din verksamhet. Du får starta verksamheten två veckor efter att du gjort din anmälan, eller tidigare om du får ditt beslut.
Detsamma gäller om du vill förändra eller upphöra med din verksamhet, om en och samma företagare byter organisationsnummer eller om verksamheten tas över av ett helt annat företag.
I e-tjänsten kan alla som har en registrerad livsmedelsverksamhet fylla i aktuella uppgifter om livsmedelshanteringen. Då räknas en riskklassning och preliminär kontrollfrekvens fram. Den slutliga kontrollfrekvensen beslutas sedan av miljö- och byggnämnden.
Du som har en befintlig livsmedelsverksamhet kan välja om du vill använda e-tjänsten och själv skicka in dina uppgifter för ny riskklassning. Du kan också välja att en handläggare ska kontakta dig och göra det. Detta kommer oftast att ske i samband med vårt tillsynsbesök hos dig.
Livsmedelsverksamhet – omklassning eller registrering Länk till annan webbplats.
Glöm inte att anmäla om verksamheten byter ägare, du ska upphöra med verksamheten eller om du ska göra en betydande ändring.
Betydande ändring kan vara:
Observera att ny anmälan även ska göras vid ägarbyte i befintlig lokal.
Livsmedelsverksamhet – anmäl ändring/upphörande Länk till annan webbplats.
Enligt livsmedelslagstiftningen ska din verksamhet ha rutiner som är baserade på de så kallade HACCP-principerna. Egenkontroll är ditt företags rutiner och kontroller för bland annat hantering och förvaring av livsmedel och rengöring av lokalen. Det är ditt ansvar som livsmedelsföretag att se till att du har ett fullständigt och väl fungerande system för egenkontroll.
Exempel på områden som ska omfattas av egenkontrollen:
Det finns nationella branschriktlinjer för hur du kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav Länk till annan webbplats.. Som företagare måste du följa bestämmelserna i lagar, förordningar och föreskrifter. De nationella branschriktlinjerna är frivilliga.
Som livsmedelsföretagare betalar du följande avgifter till kommunen:
För mer information om kontrollavgifter:
Vill du starta en animalieanläggning? Exempel på animalieanläggningar är mejerier, styckanläggningar eller tillverkning av charkvaror. Det är Livsmedelsverket som godkänner animalieanläggningar Länk till annan webbplats..
Om du ansvarar för en brunn, vattenanläggning eller vattenverk som omfattas av Livsmedelsverkets dricksvattenföreskrifter är du skyldig att göra en anmälan om dricksvattenanläggning till miljö- och byggförvaltningen Pdf, 508 kB..
Det gäller för anläggningar som:
Om du driver exempelvis ett sommarcafé som har en egen brunn måste du låta registrera och riskklassa brunnen. Om någon annan ansvarar för brunnen, till exempel grannen eller fastighetsägaren, ska denne registrera och riskklassa brunnen.
Du ska ha ett program som redovisar vilka och hur många vattenprover som ska tas och var de ska tas. Ett förslag till provtagningsplan ska lämnas in och fastställas av miljö- och byggförvaltningen.
Du som har verksamhet med egen dricksvattenbrunn och vill analysera vattnet kan kontakta SGS Länk till annan webbplats., Eurofins Länk till annan webbplats. eller annat ackrediterat laboratorium. Där beställer du provflaskor och hittar annan information.
Du kan även hämta provflaskor och lämna prover på Njudung Energi Länk till annan webbplats.. Vattenprov måste tas samma dag och så kort tid som möjligt innan inlämning. Proverna bedöms enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten Länk till annan webbplats..
I Sverige ska alla kunna lita på maten vi äter. Miljö- och hälsoskyddsnämnder runtom i Sverige har under senare år vid livsmedelskontroller uppmärksammat att uppgifter om livsmedelsföretagare ibland varit felaktiga. Vissa företagare har till exempel inte meddelat rätt organisationsnummer/personnummer.
Sanktionsavgifterna innebär att den typen av situationer kommer leda till böter för företag som inte lämnat in rätt uppgifter. Bötesbeloppet avgörs utifrån årsomsättning och blir som lägst 2 500 kr och högst 75 000 kr.
Staten, kommuner eller landsting får betala ett fast belopp om 40 000 kr vid utebliven registrering av livsmedelsanläggning.
Alla livsmedelsanläggningar ska vara registrerade. Även vid ägarbyte måste en ny anmälan göras. Detta gäller också om en och samma företagare byter organisationsnummer eller om restaurangen tas över av ett helt annat företag.
Vi vill uppmana alla livsmedelsföretag att kontrollera att de uppgifter man lämnat till miljö- och hälsoskyddsnämnden är korrekta. Uppgiften om organisationsnummer hittar ni i ert registreringsbeslut. Om uppgiften stämmer behöver ingenting göras. Om ni misstänker att något inte stämmer med era uppgifter, kontakta miljö- och byggförvaltningen så gör de bedömningen om ni behöver göra en ny registrering eller inte.
Du kan läsa mer om reglerna hos Riksdagen Länk till annan webbplats. eller Livsmedelsverket Länk till annan webbplats..