Innan du bygger, river eller ändrar något på en fastighet måste du ofta söka bygglov, rivningslov, marklov eller göra en anmälan. Här hittar du information om vad du behöver söka lov för eller anmäla och vad du kan göra utan lov.
Oavsett var din fastighet är belägen kan du söka frivilligt bygglov. Det positiva med att ha ett beviljat bygglov, är att det vinner laga kraft cirka fyra veckor efter beslutet togs. Får du senare nya grannar kan beslutet inte överklagas.
För mer information se vår bygglovsfilm nedan.
Bygglov krävs innan du får:
Mer information kring solceller hittar du på sidan Energi och uppvärmning.
Mer om ansökan för bygglov hittar du på sidan Ansökan om bygglov.
Varken bygglov eller anmälan krävs vid följande åtgärder för ett en- eller tvåbostadshus:
En altan är en byggnadsdel uppburen på pelare eller liknande, oftast öppen och utan tak, till skillnad mot en veranda.
Följande gäller efter införandet av nya regler:
Du får bygga/placera en eller flera friggebodar i bostadshusets omedelbara närhet. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar får inte vara större än 15 kvadratmeter. Högsta höjden från mark till taknock får vara tre meter. Friggebodar får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgräns. Friggeboden ska anpassas till omgivningen (bygglov kan krävas i värdefulla miljöer). Om du vill placera en friggebod inom strandskyddat område krävs strandskyddsdispens.
Du får anordna skärmtak över altaner, uteplatser, entréer eller balkonger om skärmtaken tillsammans inte är större än 15 kvadratmeter. Skärmtaken får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgräns.
Inom 3,6 meter från bostadshuset får du utan bygglov anordna en skyddad uteplats med mur eller plank. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
För flerbostadshus, handel, industrier, kyrklig verksamhet med mera finns ingen bygglovsbefrielse.
Är du osäker och vill fråga oss om ditt framtida projekt? Gör en förfrågan i vår e-tjänst om du behöver bygglov eller inte till ditt projekt.
Vissa förändringar kräver inte bygglov men måste anmälas till oss. Om du planerar att utföra en åtgärd som inte kräver bygglov, kan du behöva göra en anmälan till kommunen.
En anmälan krävs vid ändringar av byggnader som berör bärande delar, planlösning, eldstäder, rökkanaler, ventilation, vatten och avlopp.
Åtgärder som kräver anmälan:
Attefallshus och attefallstillbyggnad
Bor du på landsbygden, utanför detaljplanerat område, får du ibland bygga till och bygga nytt utan att söka bygglov. För att detta ska gälla får inte din fastighet ingå i så kallad sammanhållen bebyggelse. Vilket är en grupp byggnader som gränsar till varandra eller skiljs åt endast av en väg, gata eller park.
Vetlanda kommun har pekat ut dessa områden, är du osäker på vad som gäller för din fastighet så kontakta oss.
I områden som inte omfattas av detaljplan får byggnader som behövs för jordbrukets, skogsbrukets och liknande näringars behov uppföras eller byggas till utan bygglov. Det kan vara en maskinhall för skogsbruket eller en lada för jordbruket.
Hos Boverket kan du läsa mer om vad som gäller för ekonomibyggnader.
På fastigheter inom sammanhållen bebyggelse krävs bygglov för att:
Utanför detaljplaner och sammanhållen bebyggelse får du utan bygglov:
Du behöver grannens godkännande om du bygger närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Ta gärna ett skriftligt godkännande för att undvika problem i framtiden.
Förhandsbesked kan du söka för en byggnad som kräver bygglov och där det inte finns en detaljplan som styr byggandet. Du får ett beslut från miljö- och byggnämnden som säger om platsen är lämplig för det du tänker bygga.
Inom ett område med detaljplan behöver du marklov om du vill ändra markens höjdläge högre eller lägre än 0,5 meter. Du kan även behöva marklov för att fälla träd eller plantera skog i ett område med detaljplan. Ibland behöver du också marklov inom områden med områdesbestämmelser. Utanför detaljplan krävs inget marklov.
Inom detaljplanelagt område behöver du oftast rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader. För områden med områdesbestämmelser kan även rivningslov krävas.
Utanför områden med detaljplan eller områdesbestämmelser krävs det inte rivningslov, men det kan krävas en rivningsanmälan.
Är du osäker och vill fråga oss om ditt framtida projekt? Gör en förfrågan i vår e-tjänst om du behöver bygglov eller inte till ditt projekt. Genom tjänsten gör du endast en förfrågan om bygglov behövs eller inte.
Behöver jag bygglov? Länk till annan webbplats.
Vid rivning, byggnation och renovering uppstår alltid avfall. Det är viktigt att avfallet tas omhand på rätt sätt och att det som går att återvinna sorteras ut.
Dina grannar har möjlighet att lämna sina synpunkter på det du vill bygga vid ansökningar om förhandsbesked, byggåtgärder utanför detaljplan, byggåtgärder som avviker från detaljplan och när ansökningar gäller byggåtgärder närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
Bygglovsavdelningen kontaktar grannarna som får tre veckor på sig att yttra sig om byggåtgärden. Synpunkterna som kommer in tas med i bedömningen när beslut om lov eller startbesked tas.
När du vill bygga något närmare än 4,5 meter från tomtgränsen måste du ha grannarnas medgivande även om det du vill bygga inte kräver bygglov. Det betyder att grannarna måste godkänna placeringen av ditt bygge innan du börjar. Du som byggherre ansvarar för att prata med dina grannar och inhämta ett skriftligt godkännande för att det ska vara dokumenterat och kunna bevisas.
Om din granne inte ger sitt medgivande till din byggåtgärd ska du göra en ansökan om bygglov.
Om kommunen äger marken intill dig måste du alltid söka bygglov när du vill bygga inom 4,5 meter från tomtgränsen. Tänk på att allmänna ytor, exempelvis gator, oftast ägs av kommunen.
Är ditt hus kulturhistoriskt intressant? Nu kan du som fastighetsägare få stöd kring hur du kan tänka vid renovering och tillbyggnad och hur du förändrar utan att förvanska.
Många gånger behövs bygglov eller bygganmälan när du ska bygga nytt, ändra eller riva något. Tänk på att det kan vara olika regler beroende på om din fastighet ligger inom detaljplanelagt område eller inte.
Vi reder ut hur hela processen från ansökan till inflyttning går till här:
Du kan läsa mer om hur vi arbetar med bygglovsärenden i vår servicedeklaration.
Nybyggnadskarta är en handling som upprättas av kommunen i samband med ny- eller ombyggnation av byggnader. Denna är en del av underlaget vid ansökan om bygglov och med huset inritat bildar den en situationsplan.
Du läser mer om detta i länken nedan:
Inför kommande byggprojekt behövs en del tjänster utföras av mätingenjörer.
Här hittar du länk till e-tjänst samt information om några av dem: