Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Räddningstjänsten fick öva i huset innan det rivs

Samverkan
Publicerad:

Fredagen 17 maj hade Höglandets räddningstjänstförbund sin årliga insatsvecka. Hela veckan ägnades åt övning, varje dag en ny grupp. Övningarnas scenario och vad som väntade den utryckande personalen var hemligt.

Personal och elever under träningsscenariot.

I en av övningarna gick ett larm ut om rökutveckling i ett hus. Väl på plats inser räddningstjänstpersonalen att det handlar om pågående dödligt våld (PDV). Ett gäng ungdomar hade fest i ett hus ute på landet. En gärningsman har skadat personer med kniv, tänt eld på huset och bommat igen ingången. Rollen som festande ungdomar och så kallade ”skademarkörer” spelades (med den äran) av ungdomar från Njudungsgymnasiet. Främst från vård- och omsorgsprogrammet men även samhällsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet.

Huset räddningstjänsten övade i tillhör Vetlanda kommun. Sedan en tid tillbaka är huset utdömt och ska rivas. Detta gjorde att vi kunde erbjuda räddningstjänsten en väldigt unik möjlighet – att genomföra en övning i en så realistisk hemmiljö som möjligt. Ungdomar som är stickskadade och blodiga, några panikslagna som springer omkring ute på gården samt andra inne i huset som inte kommer ut. Hög musik, rökfyllda rum och en okänd gärningsman.

En brandman hanterar en fiktiv blödning på en av eleverna.

Ungdomarna från Njudungsgymnasiet bjöd Räddningstjänsten på Oscars-värdigt skådespelande.

– Vi är så glada för att vi kunde erbjuda räddningstjänsten denna möjlighet. Att de får bra förutsättningar för sina övningar är jätteviktigt. De är där ute och räddar våra liv, säger Ola Ljunggren, driftchef på tekniska kontoret.

Efter varje övningstillfälle återställde fastighetsskötare från tekniska kontoret huset för att alla grupper skulle få så liknande förhållanden som möjligt.

– Vi har alltid haft ett bra samarbete med räddningstjänsten. De övar i våra lokaler emellanåt. De har bland annat varit på gymnasiets tak och i Stadshusets källare. Men detta är något unikt, fortsätter Ola.

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00