Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Vetlanda säger ja till gymnasiesamverkan

Förskola och skola
Publicerad:

Vetlanda vill vara med i en höglands­gemensam gymnasie­samverkan. Det slog kommun­styrelsen fast under onsdags­eftermiddagen.

Bild på Njudungsgymnasiet uppifrån, taget med en drönare.

– Det finns alltid utmaningar när man ska göra något nytt, men vi tror på det här, säger Robin Wallén Nilsson (M), kommun­styrelsens ordförande.

Övriga kommuner på Höglandet har redan sagt ja till förslaget. Under onsdagen kom beskedet att även kommun­styrelsen i Vetlanda ställer sig bakom förslaget att ingå i en gymnasie­samverkan med Eksjö, Nässjö och Sävsjö.

För ett par år sedan ändrades skol­lagen och nu ställs nya krav på tydligare och fördjupad samverkan mellan kommuner. Senast läsåret 2025-2026 måste en ny samverkans­form finnas på plats.

– Ambitionen har hela tiden varit att hitta bästa möjliga lösningen. Det finns redan ett bra samarbete på Höglandet, säger Robin Wallén Nilsson.

Han menar att det finns en politisk enighet över blockgränserna om att det här är den bästa vägen framåt. Barn- och utbildningsnämnden har redan rekommenderat att Vetlanda ska ingå i gymnasiesamverkan.

– På det här sättet får vi bättre möjligheter att hålla fulla klasser och dessutom styra utbildningarna ännu tydligare för att möta behovet från näringslivet, fortsätter Robin Wallén Nilsson.

Nu återstår det för kommun­fullmäktige att fatta ett slutgiltigt beslut senare i juni. Därefter inleds arbetet med att skapa en ny gemensam gymnasie­organisation.

Kontakt

Robin Wallén Nilsson

Kommunalråd

Telefon: 0383-724481

E-post: robin.wallen-nilsson@vetlanda.se

Magnus Färjhage

Kommundirektör

Telefon: 0383-971 59

E-post: magnus.farjhage@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00