Gå till innehåll
3 Servicemeddelanden
3 Servicemeddelanden

Skyddsvärda träd – en balans mellan säkerhet och bevarande

Bygga, bo och miljö
Publicerad:

I helgen föll en stor trädgren ner från en större ek på Prästastigen i Vetlanda. Som tur var befann sig ingen i närheten, annars kunde det ha gått illa. Kommunen har nu fått krav från oroliga invånare att ta ner trädet.

Cykelväg med en stor ek vid sidan.

En trädgren från en större ek föll in i en trädgård och förstörde staketet. Tack och lov kom ingen till skada.

– Det är inte fullt så enkelt eftersom de flesta stora, grova träd är skyddade enligt lag, säger naturvårdshanläggare Hanna Karlsson. Att ta ner träd är sista utvägen. Självklart vill vi inte att folk skadar sig och därför har vi rutiner för att ha koll på träden och hur de mår. Får vi samtal om dåliga träd åker vi alltid ut och tittar.

Just den här specifika eken som tappade en gren i helgen är en av de största som finns i Vetlanda tätort, större än eken vid Kullgatan.

Stora grova träd spelar en viktig roll i samhället; de bidrar till biologisk mångfald, luftrening, vattenupptag, temperaturreglering, kulturhistoria och identitet. De flesta grova träden är också skyddade enligt lag. De är antingen skyddsvärda och omfattas av samråd enligt miljöbalken 12 kapitel 6 § eller har ett generellt biotopskydd så som allé och omfattas av miljöbalken 7 kapitel 11 §.

På sista tiden har ovanligt många äldre träd dött, främst almarna, vilket är oroande.

– Nästa år planerar vi att anlita en arborist för att få en bedömning på alla våra stora värdefulla träd. Det gör vi med tio till femton års mellanrum. En arborist ser ännu bättre hur träden mår och kan rekommendera åtgärder för att förlänga trädens livstid, säger Hanna Karlsson.

Varför träden är viktiga att bevara

Skyddsvärda träd är värdefulla eftersom de hyser olika strukturer som håligheter, exponerad ved, barksprickor, död ved, löv, rotsystem och fläkta grenar. Detta ger livsutrymmen för exempelvis lavar, mossor, svampar, fåglar och insekter. Strukturerna bildas under lång tid och är därmed svåra att ersätta, därför är det viktigt att spara de skyddsvärda träd som finns. Träd i kulturhistoriska miljöer utgör ofta exempel på så kallat biologiskt kulturarv, som är viktiga att spara även ur kulturellt perspektiv.

Stor ek som går ut i vägen.

Kullgatan vore sig inte lik utan eken som står mitt i vägen.

Dessutom bidrar träden till ekosystemtjänster. Exempel på detta är att de sänker temperaturen i stadsmiljö, de dämpar buller, de renar luften och inte minst bidrar de till välbefinnande hos människor tack vare sin grönska.

– När träd måste tas ner skapar vi om möjligt en högstubbe eller trädruin för att det ska vara kvar och gynna den biologiska mångfalden, förklarar Hanna Karlsson.

Hur ser jag om ett träd mår dåligt?

Vad som händer med ett träd som mår dåligt yttrar sig olika för olika arter. Om en björk är dassig i toppen är det en indikation på att den mår dåligt, medan ek och ask kan se ganska dassiga ut utan att vara dåliga.

– Häromveckan fick vi ta ner träd i Apoteksparken som hade dött. Är du orolig för ett träd i din närhet är det bara att höra av sig så kommer vi och kollar, uppmanar Hanna Karlsson. Skicka gärna in via Synpunkt Vetlanda med foto på trädet det gäller.

Läs mer om skyddsvärda träd hos länsstyrelsen Länk till annan webbplats..

Grönskande träd i Apoteksparken.

I Apoteksparken har flera träd dött nyligen och fått tas ned.

Kontakt

Hanna Karlsson

Naturvårdshandläggare, Tekniska kontoret

Telefon: 0383-973 19

E-post: hanna.karlsson1@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00