Gå till innehåll
2 Servicemeddelanden
2 Servicemeddelanden

Lannaskede Brunn – den försvunna kurorten

Uppleva och göra
Publicerad:

Strax utanför Landsbro, bara några kilometer in i den lummiga lövskogen, låg den pampiga anläggningen Lannaskede Brunn. Här blomstrade både liv och företagsanda under flera 100 års tid. Idag finns bara en stenmur och en antydan till det som en gång var en vacker allé kvar. Vad hände alla byggnader och hälsobrunnen, som en gång var bygdens stora stolthet?

Slottet på Lannaskede Brunn - den största byggnaden.

I källaren på Lannaskede Hembygdslokal mitt i Landsbro breder en miniatyr av Lannaskede Brunn ut sig. Bland träden uppenbarar sig en hel by av vackra trähus, aktivitetsplatser och grusvägar. Hit reste fint folk och sjuka människor redan på 1700-talet. Anledningen var den mytomspunna hälsokälla som fanns på platsen.

– Enligt sägnen var en piga från trakten ute och vallade kor 1774. Hon blev törstig och fick syn på vattnet här i backen. När hon druckit kände hon sig yr och konstig, vilket hon berättade för bonden när hon kom hem. På något vis tolkade han det som att pigan måste ha hittat en hälsokälla – och kanske hade han rätt, säger Helen Höijer, som ofta håller guidade turer kring det som tidigare var Lannaskede Brunn.

Efter pigans upplevelse började det som skulle komma att bli en rikskänd kurort att byggas upp. När det stod klart i slutet av 1700-talet kunde hundratals människor besöka platsen samtidigt, och hela 50 säsongsanställda arbetade på kurorten.

– Människor åkte till Lannaskede Brunn med tåg och färdades med häst och vagn den sista kilometern. Det var mest rika människor som åkte hit, det kostade mycket.
– Många kom för att de var sjuka, men en del kom hit för den spa-liknande upplevelsen. Det erbjöds gyttjebad, massage och vatten, berättar Helen, och fortsätter:
– Ibland kom det någon som var fattig och sjuk också. Då hade hela byn skramlat ihop till deras vistelse, för att de på sikt skulle tillfriskna och kunna arbeta i byn i stället för att vara en belastning.

På Lannaskede Brunn fanns restaurang, badhus, tennisbana, promenadsträckor och boningshus. Under en vistelse, som oftast var flera veckor lång, ordinerades vila, bad och dryck från hälsokällan.

– Det skulle drickas mycket vatten från hälsokällan, ibland flera gånger om dagen. Vattnet i källan var väldigt järnrikt och därmed brungrumligt om det stått orört ett tag. Därför fick de fattiga dricka först, och de rika senare, när vattnet blivit klart.
– Många människor fick också sin första varmdusch här, så med vila, hälsokällans vatten och värme kan man förstå att människor tillfrisknade i en så vacker miljö, säger Helen.

Tidens spår

Så vad hände egentligen med den kurort som en gång fick bygden att blomstra? Svaret på den frågan är att läkemedelsindustrin fick fart, och allt fler läkare utbildades.

– Besöksanledningarna blev därmed färre, människor kunde läka hemma i stället. Det gjorde att investerarna försvann och ekonomin föll. Med tiden brann en del hus ner och andra föll ihop. Idag finns bara stenmuren från restaurangen kvar.
– Men om man tittar noga kan man se en skymt av dåtiden. Där, mellan träden, gick allén som ledde upp till den stora gårdsplanen där vi står nu, säger Helen och pekar ner mellan träden i en hage.
– Och här bakom oss låg det stora huset, och bakom det fanns hälsokällan där allt började.

Platsen idag

Idag håller Helen guidade turer på platsen, och längs vägen finns gamla fotografier från Lannaskede Brunns storhetstid.

– Vi har foton på Lannaskede Hembygdslokal i Landsbro också. Varje säsong kom nämligen en fotograf ut till kurorten och tog vad som närmst kan beskrivas som idolporträtt på de som fanns på plats. Det säger något om hur speciellt Lannaskede Brunn faktiskt var en gång i tiden, avslutar Helen.

Vill du veta mer om Lannaskede Brunn kan du se filmen ”Lannaskede Brunn – den försvunna kurorten” på Youtube Länk till annan webbplats.. Vill du gå en guidad tur kan du kontakta Helen, helen.larsake@telia.com.

En modell av kurorten finns idag på Lannaskede Hembygdslokal i Landsbro

En modell av kurorten finns idag på Lannaskede Hembygdslokal i Landsbro.

Där kurorten låg förut finns nu bara hagar och träd, men en del bilder finns uppsatta längs vägen ner mot brunnen.

Där kurorten låg förut finns nu bara hagar och träd, men en del bilder finns uppsatta längs vägen ner mot brunnen.

Det enda som finns kvar av Lannaskede Brunn idag är en bit av stenmuren från det som en gång var en restaurang.

Det enda som finns kvar av Lannaskede Brunn idag är en bit av stenmuren från det som en gång var en restaurang.

En överblicksbild - så såg Lannaskede Brunn ut.

En överblicksbild - så såg Lannaskede Brunn ut under sin storhetstid.

Människor färdades den sista kilometern med häst och vagn.

Människor färdades den sista kilometern till kurorten med häst och vagn.

Kontakt

Rebecca Ewens

Destinationsutvecklare, Kommunledningsförvaltningen

Telefon: 0383-971 07

E-post: rebecca.ewens@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00