Gå till innehåll
3 Servicemeddelanden
3 Servicemeddelanden

Timvikarie – ett modernt sätt att arbeta

Jobba i Vetlanda
Publicerad:

Hon kan styra sin arbetstid vilket ger henne mer tid med familjen. Dessutom kan hon fokusera helt på de boende och slipper pappersarbetet. Så är arbetslivet för Carina Jonsson, som för två år sedan beslöt sig för att lämna sin fasta tjänst för att bli timvikarie.

En person lägger sina händer över en annans.

Att arbeta som timvikarie blir allt vanligare inom flera verksamheter. Arbetsformen är flexibel och öppnar möjligheter för den som har flera jobb, vill kombinera studier med arbete eller som vill ha mer inflytande över sin arbetstid.

För Carina, som arbetar inom äldreomsorgen, är vardagen som timvikarie oftast förutsägbar. Förfrågan om att ta ett arbetspass kommer oftast i god tid, vilket gör det enkelt att planera in allt från tandläkarbesök till att passa barnbarnen.

– Men ibland kommer det såklart en arbetsförfrågan tätt inpå. Oftast kan jag ställa upp även men kort varsel, men kan jag inte så får jag helt enkelt tacka nej den gången.

– Det är svårt att säga hur mycket jag jobbar i snitt, men en grov uppskattning är runt 110 timmar i månaden.

Fokus på det viktiga

För Carina har livet som timvikarie blivit ett lyft. Hon beskriver en arbetssituation där hon i rollen som undersköterska kan fokusera på sitt huvuduppdrag – att ta hand om de boende.

– Som timvikarie slipper jag den stora mängden datorarbete som ingår för fastanställda. I stället kan jag ägna mig helt åt de boende.

– Jag är inte heller kontaktman eller ombud vilket fastanställda är. Det enda jag gör utöver att ge vård och omsorg är att skriva minnesanteckningar för min egen skull.

– Kort och gott får jag göra den roliga delen av arbetet – promenera, peppa och ta hand om våra boende.

Enklare med återhämtning

Att arbeta med människor är ett stort ansvar som kräver både noggrannhet och engagemang. Carina, som arbetat i över 30 år inom äldreomsorgen, berättar att återhämtning är en viktig del.

– Som timvikarie får jag bättre återhämtning vilket ger mig förutsättningar att göra ett bättre jobb. Jag har alltid älskat att arbeta, men sedan jag blev timvikarie har varje dag känts meningsfull och rolig.

Fler timvikarier

För Carina är resten av karriären självklar – det är som timvikarie hon kommer att arbeta. Men hon ser ett behov av att få fler timvikariekollegor.

– Ett tips till den som vill bli timvikarie är att söka på mer än ett boende. För att hitta en arbetsplats kan du till exempel leta på vetlanda.se under lediga jobb.

– Om du har ett eget driv och bryr dig om människor kommer du att passa som timvikarie. En stor del av dagen går ut på att ta egna initiativ och att sätta sig ner och vara närvarande med våra boende avslutar hon.

Läs mer om att vara timvikarie eller sök en ledig tjänst här. Länk till annan webbplats.

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00