Gå till innehåll
1 Servicemeddelanden
1 Servicemeddelanden

Nytänkarna förbättrade livet för Vetlandabor

Omsorg och stöd
Publicerad:

Nervösa och förvånade går de upp på scen. I publikhavet får de syn på applåderande kollegor och nervositeten övergår i glädje. Det är april 2024 och Hanna, Frida, Anna och Cecilia ska ta emot medarbetarpriset för Årets nytänkare – för tillsammans har de förbättrat livet för en stor mängd invånare i Vetlanda kommun.

De fyra vinnarna

De fyra kollegorna kommer från tre olika verksamheter i kommunen och blev sammansatta av sin chef, Anna Lindberg.

– Hon tog kontakt med var och en av oss och frågade om vi ville vara med i ett projekt kring att förbättra hälsan hos de som bor på gruppboende. Därefter gav hon oss näst intill fria tyglar, berättar Frida.

Snabbt visade det sig att både gruppen och det fria upplägget fungerade bra.

– Vi är ambitiösa allihop och har lagt ner otroligt mycket tid. Syftet med projektet var att lära och utbilda dem i kosthållning, berättar Hannah.

– Det fanns inget viktfokus, målet var att träning skulle vara roligt och maten god, fortsätter hon.

Som grund för gruppens projekt fanns ett färdigt material som de alla fyra utbildats i.

– Utifrån det skapade vi ett eget material som var anpassat efter våra deltagare. Det innebar en hel del förenklingar och tillägg i form av bildstöd. Resultatet blev en kurs på 38 avsnitt som pågick hela 2023, säger Anna.

Mätbara resultat

För att se deltagarnas framgång och få mätbara siffror gjordes ett par tester under årets gång.

– Bland annat mätte vi hur långt deltagarna orkade gå på ett visst antal minuter och hur många gånger de orkade resa sig upp från en stol under 30 sekunder, berättar Frida, och fortsätter:

– Det bästa med mätningarna var att se deltagarnas glädje över framgångarna. Det gav dem självförtroende och många blev modigare med tiden och vågade utmana sig mer, både fysiskt och psykiskt.

Hannah fyller i:

– Deltagarnas glädje och engagemang var ett kvitto på att vårt projekt fungerade. Genom projektet ökade helt enkelt livskvalitén för väldigt många människor.

Smög upp på scen

Under medarbetardagen 2024 var förhoppningarna låga, trots det fina resultatet. När väntan var över och det meddelades att Hannah, Anna, Frida och Cecilia stod som vinnare i Årets Nytänkare var chocken total.

– Det var oväntat och överraskande. Det fanns så många bra nomineringar i vår kategori att vi trodde att vi var chanslösa. När vi sedan vann var vi blyga, vi smög upp på scen, säger Frida.

Anna fortsätter:

– Jag tror att många uppskattade vårt projekt, det var nytt och spännande. Dessutom har vi fått många möjligheter att berätta om det för chefer och politiker.

– Men det var först när många gruppboende ville fortsätta med sin träning efter projektets slut som det fick spridning på riktigt. Då fick många politiker upp ögonen för hur stor skillnad projektet faktiskt gjort i människors liv, berättar Anna.

Vinsten betydde mycket för gruppen, som tror mer på sig själva och sin förmåga nu.

– Vi är väldigt stolta över vårt projekt och vinsten, och otroligt tacksamma för att vi fick chansen att genomföra det med så fria tyglar, säger Hannah.

– Men mest av allt är vi glada för den glädje det gett våra deltagare. Det kommer vi att leva länge på, avslutar gruppen gemensamt.

Motiveringen

Detta gäng har lett ett hälsoprojekt inom funktionshinderomsorgen. De har förenklat, förbättrat & utvecklat projektet till något mycket bättre än originalet. De har fått upp intresset & glädjen för rörelse och vidgat hälsobegreppet, långt bortom viktfocus & broccoli! Gruppen har jobbat hårt med inkludering, delaktighet &förståelse genom att anpassa material så att alla kan förstå & vågat utmanat sig själva & därigenom vuxit som människor.

Sidfot

Stängt nu