Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

När våldet blir en del av vardagen

Omsorg och stöd
Publicerad:

Våld i nära relation kan handla om slag och sparkar. Men det kan också vara nedsättande kommentarer om utseende, hot om att ta barnen och skada ett älskat husdjur, sexuella övergrepp eller att kontrollera någons ekonomi. Det finns hjälp att få, både för dig som är utsatt och för dig som utövar våld.

Bild på kvinna och man framför träd med höstlöv

Catrin Nyberg och Stefan Bertilsson möter dagligen människor som utsätts för våld i nära relation eller som själva är våldsutövare.

Mer än var tredje kvinna utsätts för någon form av våld av en partner eller före detta partner under sin livstid. Det visar siffror från Brotts­förebyggande rådet, Brå. Allra vanligast är psykiskt våld, som kränkningar och förödmjukelser. Men även andra typer av våld förekommer och varje år dödas ett tiotal kvinnor i Sverige av män som de har eller har haft en relation med.

– Många tänker inte på att våld kan ta sig så olika uttryck. I mitt arbete träffar jag utsatta kvinnor dagligen och många gånger är de överraskade över att det de varit med om är våld, för dem är det en del av vardagen, säger Catrin Nyberg.

Stödjande samtal

Hon är behandlare inom social­förvaltningen och jobbar på Gröna huset. Hit kan kvinnor och även män som är utsatta för våld i en relation vända sig för att få stöd och hjälp. Det kan handla om stödjande samtal men också om praktisk information.

– Vi jobbar stärkande genom att titta på situationen med andra glasögon och försöker plocka bort den skam och skuld som många kvinnor känner, säger Catrin.

Gröna huset erbjuder även stödsamtal för våldsutövare, både män och kvinnor. Stefan Bertilsson jobbar som behandlare och träffar personer som vill ha hjälp att förändra sitt beteende.

– Vi vet ju utifrån forskning att våldsutsatta oftast är kvinnor och att våldsutövare oftast är män. Det handlar inte bara om fysiskt och psykiskt våld, det kan vara sexuellt eller ekonomiskt våld. Materiellt våld är också ganska vanligt, att man exempelvis förstör sin partners saker eller kläder, säger han.

Normalisering av våldet

Mäns våld mot kvinnor är ett folkhälso­problem och förekommer i alla samhälls­klasser och åldrar. Catrin Nyberg menar att det är viktigt att förstå att personer som lever med våld i nära relation genomgår en normaliserings­process. Det sker en förskjutning över tid som gör att kvinnan gradvis anpassar sig, förnedring och våld blir till slut blir en del av vardagen.

– Traumatiska band till förövaren gör det ofta svårt att lämna. Man tycker om honom och kanske finns det också barn med i bilden. Många har skuld­känslor och tror att de själva försatt sig i situationen. Det brukar också finnas en vilja att förstå förövaren, hitta förklaringar till varför han gör som han gör. Hoppet finns hela tiden om att det kommer bli bra, att det inte kommer hända igen, säger Catrin.

En vecka fri från våld

För att uppmärksamma och jobba förebyggande mot våld i nära relationer anordnas 18-24 november kampanjen En vecka fri från våld. Veckan kallas också Orange week eftersom den sammanfaller med Orange Day 25 november, FN:s internationella dag för att sätta ljus på våldet mot kvinnor och flickor. I Vetlanda kommer En vecka fri från våld bland annat att märkas genom orange paraplyer i träden på Biblioteks­torget.

Träffa oss

Tisdagen 19 november finns social­förvaltningen tillsammans med kvinnojouren på plats på biblioteket med fika och information om vad våld i nära relation är och vilket stöd som finns. Samma dag klockan 14 besöker social­förvaltningen också Mötesplats för äldre på Mogärde seniorboende för att bland annat prata om hur vi kan upptäcka vålds­utsatthet bland äldre.

– Vi tror att det är viktigt att vi syns, får man ett ansikte är det kanske lättare att ta steget. Vi hoppas att många tar tillfället i akt att prata med oss, vi är till för att hjälpa människor, säger Catrin Nyberg.

Kontakt

Anneli Edin

verksamhetsutvecklare, socialförvaltningen

Telefon: 0383-976 68

E-post: anneli.edin1@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00