Snart i din brevlåda!
Kommun och politik
Publicerad:
Nu delas den uppdaterade broschyren Om krisen eller kriget kommer ut till alla Sveriges cirka 5,2 miljoner hushåll. Håll utkik i brevlådan de närmaste veckorna, läs igenom den noggrant och spara den för framtida behov.
Den tidigare upplagan delades ut 2018 och sedan dess har den säkerhetspolitiska situationen förändrats, bland annat genom Sveriges inträde i Nato. Vi påverkas också i allt högre grad av extremväder som ett resultat av klimatförändringar.
Den nya broschyren ger konkreta råd om hur vi kan bygga upp en god beredskap för att möta eventuella hot och vad vi ska göra om en kris eller katastrof inträffar. Det som är nytt handlar bland annat om utrymning, råd till personer i behov av stöd och hur du pratar med barn om kris och krig.
Minst en veckas beredskap hemma
Broschyren lägger särskilt stor vikt vid hemberedskap och ger tydliga riktlinjer för hur hushållen kan förbereda sig. Alla som har möjlighet bör kunna klara sig i minst en vecka utan att vara beroende av samhällets hjälp. Det innebär att man bör ha tillräckligt med mat och vatten hemma. Att förbereda sig i förväg kan göra stor skillnad om en kris skulle inträffa.
Även om det inte finns någon omedelbar risk för krig i Sverige, kan vi inte utesluta att ett väpnat angrepp händer. Dessutom vet vi att andra typer av kriser, som cyberattacker, översvämningar och värmeböljor, redan sker och kan påverka oss när som helst.
Engagemang i närområdet
Många känner oro för den globala utvecklingen. Genom att göra saker tillsammans med andra för att stärka vår gemensamma beredskap kan vi omvandla oron till konkreta handlingar. Alla har en viktig roll att spela, och tillsammans kan vi bidra till att bygga ett samhälle som klarar att motstå en kris.
Har du frågor?
Broschyren finns översatt till många språk och är tillgänglig digitalt på MSBs webbplats, Broschyren Om krisen eller kriget kommer (msb.se) Länk till annan webbplats.
Har du frågor angående broschyren, ring MSB kontaktcenter på 0771-240 240 eller skicka ett mejl till broschyren@msb.se. MSB kontaktcenter är främst till för privatpersoner, men tjänstepersoner vid kommuner och andra aktörer är också välkomna att höra av sig.