Gå till innehåll
0 Servicemeddelanden
0 Servicemeddelanden

Möjligheten att välja extern utförare av hemtjänst kan slopas

Kommun och politik
Publicerad:

En utredning av LOV, Lagen om valfrihets­system, inom hemtjänsten visar att den medfört ökade kostnader för kommunen, bland annat i form av ökade resurser för administration. Samtidigt har intresset varit lågt, både bland företagen och brukarna. Nu föreslås fullmäktige avveckla möjligheten till hemtjänst enligt LOV i Vetlanda kommun.

Man i rullstol

Lagen om valfrihets­system, LOV, har funnits i Vetlanda sedan 2010. Det innebär att den som behöver hemtjänst kan välja att få den antingen av kommunen eller av en extern utförare.

I dagsläget finns det två externa företag att välja på för service och omvårdnad. Ytterligare ett externt företag levererar enbart serviceinsatser till enstaka brukare. Totalt är det ett fyrtiotal personer som har extern hemtjänst, vilket motsvarar cirka åtta procent av det totala antalet brukare.

Den utredning av LOV som nu genomförts beslutades av kommun­fullmäktige hösten 2023. Utredningen visar att lagen om valfrihets­system inom hemtjänsten medfört en hel del extra arbete inom vård- och omsorgsförvaltningen, bland annat kopplat till administration. Det handlar om faktura­kontroller och upp­följningar, men också om it-support eftersom de privata utförarna finns i kommunens verksamhets­system. Enligt utredningen förväntas nya lagkrav öka behoven av administration ytterligare.

En femtedel av kostnaderna

De privata utförarna står för cirka en femtedel av kommunens kostnader för hemtjänst. Med den modell som Vetlanda kommun använder idag är det dock svårt att göra effektiva jämförelser mellan privat och kommunal hemtjänst eftersom förutsättningarna skiljer sig åt, exempelvis är det bara kommunens hem­tjänst som svarar på trygghetslarm och ansvarar för omsorg nattetid. Samtidigt får privata utförare kompensation för exempelvis lokaler, restid, utbildning och hjälpmedel oavsett faktiska utgifter.

I utredningen framkommer även att det funnits brister i hanteringen av LOV, exempelvis har det funnits anhörig­anställningar, där en nära anhörig vårdat en person i behov av hemtjänst, vilket inte är tillåtet.

Inte fått önskad effekt

I utredningen poängteras att om LOV ska fortsätta erbjudas i Vetlanda kommun behöver såväl ersättningsmodellen som förfrågnings­underlaget ses över. Görs bedömningen att LOV ska avslutas är uppsägningstiden tolv månader.

– Vi ser att LOV inte har fått den effekt som vi efterfrågade och hoppades på när den infördes. Det har inte varit någon bred uppslutning, varken när det gäller utförare eller brukare. Samtidigt krävs det stora resurser från kommunens sida för att upprätthålla verksamheten, säger kommun­styrelsens ordförande Robin Wallén Nilsson (M).

Vård- och omsorgs­nämndens inriktning är att avsluta LOV. Det slutliga beslutet tas av kommunfullmäktige.

Kontakt

Robin Wallén Nilsson

Kommunalråd

Telefon: 0383-724481

E-post: robin.wallen-nilsson@vetlanda.se

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00