Gå till innehåll
1 Servicemeddelanden
1 Servicemeddelanden

Trygga föräldrar ska ge trygga barn

Förskola och skola
Publicerad:

På Stensåkra förskola utbildar pedagogerna barnens vuxna genom något som kallas för trygghets­cirkeln. Genom utbildningen ska föräldrarna bli tryggare i sitt föräldra­skap och i sin tur föra vidare den trygg­heten till sina barn.

Två kvinnor står i en förskolemiljö

Malin Almkvist, rektor på Stensåkra förskola och pedagogen Louice Gunnarsson.

Att utbildningen hålls på just Stensåkra förskola är ingen slump. Familjecentralen i Vetlanda erbjuder återkommande utbildningar för föräldrar i kommunen, men tyvärr är det inte många deltagare som är bosatta i Kantarellen och området runt Stensåkra.

– Förhoppningsvis kan vår utbildning här göra att fler får upp ögonen för att man kan få hjälp i kommunen och att det finns bra utbildningar där man kan lära sig mycket bra att ha med sig, säger Malin Almkvist som är rektor på Stensåkra förskola.

Totalt är det fem pedagoger som har gått utbildningen och nu själva håller i den för förskolans föräldrar. En av pedagogerna är arabisktalande och har kunnat vara med vid ett par tillfällen som tolk. Under året som gått har de kört utbildningen i hela tre omgångar med åtta tillfällen vardera. Vid dessa tillfällen har de lyckats nå inte mindre än 17 familjer och det planeras för fler tillfällen i januari.

– Det har funkat jättebra. En omgång körde vi för mammor som var föräldralediga och då fick barnen vara i förskolan. Vi har också haft utbildningen på eftermiddagen och låtit barnen vara i förskolan medan föräldrarna är här hos oss.

Den trygga punkten

Trygghetscirkeln handlar om att den vuxna ska finnas där för sitt barn och vara en trygg punkt i barnets liv. Barnet ska ge sig i väg på egna äventyr, men alltid kunna komma tillbaka och tanka trygghet.

– Det finns ett värde i att pedagogerna som är med också är föräldrar själva, för det kan hända att man får öppna upp sig och visa att alla familjer har sina utmaningar, berättar Malin.

Genom utbildningen ska de vuxna hitta en balans i föräldrarollen och det handlar mycket om konflikthantering. Efter utbildningen har föräldrarna fyllt i en utvärdering och där har några av reflektionerna varit att de nu är noga med att lägga undan sina telefoner när de pratar med sina barn. Men också att de kanske tar några djupa andetag för att få lite distans till det de ska diskutera.

– Vi pratar en del om att man ska höra sin egen hajmusik. Då menar vi den kända filmmusiken från filmen Hajen. Att man ska lära sig att känna igen när man är på väg att bli upprörd och kunna få lite distans till det. Det är också viktigt att man även som förälder vågar erkänna när man har gjort fel och att man kan säga förlåt till sitt barn.

Något annat som tas upp är den egna barndomen och relationen de vuxna har till sina egna föräldrar.

– Alla har inte en bra bild av sina föräldrar, så då vill vi sätta ord på vad det är man själv vill förändra i sitt föräldraskap för att ens egna barn ska få en trygg och bra uppväxt.

En vuxen kvinna sitter vid ett bord med tre förskolebarn och de ser ut att ha trevligt tillsammans.

"Det finns ett värde i att pedagogerna som är med också är föräldrar själva, för det kan hända att man får öppna upp sig och visa att alla familjer har sina utmaningar", säger Malin Almkvist.

Vill erbjuda mer föräldrastöd

Till utbildningen finns material på flera olika språk, till exempel arabiska som många talar i området runt Stensåkra förskola. Nu hoppas Malin att alla föräldrar till barnen på förskolan ska kunna gå utbildningen.

– Hade den funnits när mina barn var små så hade jag gärna gått den, berättar hon.

Trygghetscirkeln riktar sig till föräldrar med barn upp till tre år. Därefter finns det fler utbildningar, som till exempel Cope-utbildningen, som Familjecentralen erbjuder alla föräldrar i kommunen.

Syftet med trygghetscirkeln är att få fler föräldrar med utländsk bakgrund i ett socioekonomiskt utsatt område att gå föräldrastödsprogrammet.

– Vi hoppas att föräldrarna ska få ny kunskap i sitt föräldraskap och känna trygghet i att vara bra föräldrar. Men vår förhoppning är också att föräldrar ska bli trygga i att det är okej att be om hjälp från kommunen i sitt föräldraskap, säger Anders Dahlén som är utvecklingsstrateg i kommunen.

I framtiden hoppas Anders att kommunen ska kunna erbjuda samma utbildning på alla förskolor. Inför omställningen till den nya socialtjänstlagen har kommunen gjort en barnkonsekvensanalys och kommit fram till 32 konkreta förslag på åtgärder för hur barnen i Vetlanda ska få likvärdiga förutsättningar och kunna växa upp under trygga förhållanden.

– Ett av förslagen är att fortsätta utveckla förskolan och skolan som en arena för föräldrastödsprogram och nå fler föräldrar. Forskning visar att stöd till föräldrar på olika sätt är den enskilt viktigaste skyddsfaktorn för barnen och att det kan väga upp för risker som barnen utsätts för i samhället, avslutar han.

Satsningen på trygghetscirkeln är en del av Bästa platsen, vårt arbete för att Vetlanda kommun ska vara den bästa platsen att bo och leva på.

Kontakt

Anders Dahlén

Utvecklingsstrateg, Barn och utbildningsförvaltningen

Telefon: 0383-972 60

E-post: anders.dahlen@vetlanda.se

Malin Almkvist

Rektor

Telefon: 0383-965 20

E-post: malin.almkvist@vetlanda.se

Sidfot

Stängt nu