Gå till innehåll
1 Servicemeddelanden
1 Servicemeddelanden

Guldet i Ädelfors

Uppleva och göra
Publicerad:

Känner du igen ortsnamnet Gyafors? Det var så den gamla bruksorten Ädelfors hette fram till 1737, då man hittade guldmalm nära byn. Efter fyndet döpte kungen om samhället och sedan dess har Ädelfors placerat sig på den gyllene kartan. Än idag kan besökare från när och fjärran vaska guld i området, samtidigt som ortens gruv- och mineralmuseum, med sina ädelstenar, mineraler och föremål från 1700-talet, har blivit en besöksanledning i sig.

Guldgruvan i Ädelfors

Det är tidigt 1700-tal. Det stora nordiska kriget har just nått vägs ände och den finansiella situationen i Sverige är dålig. Det är då det händer. I den lilla orten Gyafors upptäcks en guldgruva och intressenterna blir många. Stina Forsén från Vetlanda museum berättar:

– Plötsligt fanns det hopp om bättre tider. Kungen, adeln och flera lokala aktörer började drömma stora drömmar om guldgruvan.

Under åren drevs gruvan i många olika regier. I perioder såg det ljust ut, men trots ihärdiga försök lyckades ingen driva gruvan med vinst.

– Under 200 år hittades bara omkring 220 kilo guld. Det fanns helt enkelt för lite guld i gruvan, men trots det lever drömmen om att hitta den stora guldådern kvar än idag. Besökare från hela världen fascineras av tanken på att rikedomen finns där nere någonstans.

Den återvunna sten- och mineralkabinetten

Idag besöks Ädelfors ofta av äventyrare som vill vaska guld, men även gruv- och mineralmuseet lockar turister. Stina berättar:

– Museet bygger på Nils Adam Bielkes samlingar från 1700-talet. Han var president för Bergskollegiet på sin tid och kom från en adlig familj som stod Kung Gustav III nära. Genom åren lät han bygga sju vackra kabinett som han fyllde med ädelstenar, mineraler och föremål från sina äventyr.

– På den tiden var det modernt att samla saker och dessa samlingar la grunden för det som vi idag kallar museum.

På sin dödsbädd valde Nils Adam Bielke att donera sin samling till Ädelfors gruvverk.

– När han dog var det Kronan, alltså svenska staten, som drev verket. När de sedan drog sig ur kom samlingen att flyttas till Falun, där den förblev i 200 år.

På 1990-talet påbörjade människor i Ädelfors ett gediget arbete med att få tillbaka den samling som ursprungligen donerats till orten.

– Men det var först när museet öppnade som skåpen återvände. Några av föremålen i skåpen ser ut som helt vanliga stenar, medan andra är ädelsten, lava eller fossiler.

– Ett av skåpen innehåller så värdefulla föremål att vi inte kan visa det av säkerhetsskäl. Det är främst föremål från hans kontakter i Asien.

Ett fornlämningsområde

Idag är gruvan stängd för allmänheten och området är ett så kallat fornlämningsområde, vilket innebär att det bland annat är förbjudet att ta stenar från platsen.

– Ändå lockar platsens mystik besökare från hela världen. Den kittlande tanken på en rikedom under jorden och all historia som platsen bär på, gör den till ett attraktivt besöksmål.

– Om några år kommer vi dessutom att ha en lokalhistorisk utställning på Vetlanda museum, där berättelsen om Ädelfors guldgruva kommer att bli en del. För den som vill veta mer om kommunens hemligheter blir det en spännande upplevelse, säger Stina.

Gruv- och mineralmuseet i Ädelfors

Stina Forsén som tidigare gett guidade turer på gruv- och mineralmuseet

Nils Adam Bielkes kabinetter

Stina Forsén med en flodhästtand som Nils Adam Bielke fått från Asien

Gruv- och mineralmuseet i Ädelfors

Gruv- och mineralmuseet i Ädelfors

Sidfot

Stängt nu