Allemansrätten
Allemansrätten ger oss i Sverige en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Med rätten följer också krav på hänsyn och varsamhet – mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor i naturen.
4 sätt att göra allemansrätt just nu
- Ta bara grenar, kottar och nötter som redan ligger på marken.
- Till adventsljusstaken väljer du mossa och lavar som inte är fridlysta och tar bara så mycket att det räcker till din ljusstake.
- På vintern behöver du välja en annan väg för din promenad än preparerade skidspår.
- Att köra med motordrivet fordon på is ingår inte i allemansrätten.
Många hittar juldekorationerna i naturen
Mossa till ljusstaken, kottar till kransen och kanske en mistel att pussas under. Du gör allemansrätt när du tar kottar och grenar som fallit till marken. Till adventsljusstaken väljer du mossa och lavar som inte är fridlysta. Du tar bara så mycket att det räcker till din ljusstake.
När det kommer till misteln då? Den är fridlyst i hela landet, men får ibland plockas av markägare som säljer den vidare. Men en julpuss går säkert att få till även utan mistel!
Vinterjakt
Även om allemansrätten gäller där jakt pågår är det klokt att tänka på säkerheten. Det enklaste sättet att göra allemansrätt, när du ser en skylt som säger att jakt pågår, är att välja en annan plats för skogsutflykten. Både för jakten och din säkerhets skull.
Du kan läsa mer om Allemansrätten och vad du ska tänka på i naturen på Naturvårdsverkets webbplats Länk till annan webbplats.. Där hittar du också information på flera språk.
Hjälpte den här informationen dig?
Senast uppdaterad: