Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Lantbruk

Djurhållning och lantbruk kan du behöva anmäla eller söka tillstånd för hos länsstyrelsen eller miljö- och byggförvaltningen. Du ska även ta fram och följa ett egenkontrollprogram.

Djurhållning

Enligt Vetlanda kommuns lokala hälsoskyddsföreskrifter Pdf, 245 kB. krävs tillstånd av miljö- och byggförvaltningen för att inom område med detaljplan eller områdesbestämmelser ha:

Generellt ger vi inte tillstånd för tupp och påfågel. Du får ha fyra höns, då klassas de som sällskapsdjur. Har du fler än så behövs det tillstånd.

Om du har 101-400 djurenheter för nötkreatur måste du först göra en anmälan om jordbruksföretag eller annan djurhållning med mer än 100 djurenheter Pdf, 313 kB. till miljö- och byggförvaltningen. Om du ska ha fler djur krävs tillstånd från länsstyrelsen.

Hantering av döda djur

Kadaver från produktionsdjur ska tas om hand på ett säkert sätt. Dels för att undvika spridningsrisk av smittsamma sjukdomar till levande djur och dels för att undvika att besvär uppstår för omgivningen. Döda produktionsdjur som till exempel kor, grisar, får och fjäderfä får inte flyttas på annat sätt än genom hämtning av ett registrerat och godkänt företag, exempelvis Svensk lantbrukstjänst Länk till annan webbplats..

Undantag hästar

Det finns ett undantag för hästar. Du får gräva ner hästar om du har fått en plats godkänd av miljö- och byggförvaltningen. Miljö- och byggförvaltningen kontrollerar om platsen är lämplig och lämnar anvisningar för nedgrävningen.

Förvaring och hantering av avfall

Som lantbrukare är du skyldig att sortera glas, metall-, plast- och pappers­förpackningar och lämna till återvinning, till exempel på Flishults avfalls­anläggning Länk till annan webbplats..

Farligt avfall som lysrör, glödlampor, batterier, lösningsmedel, färg- och lackrester och bekämpningsmedel ska sorteras ut från övriga sopor. Innan du får transportera farligt avfall som uppkommit i den egna verksamheten måste du anmäla transport av farligt avfall till länsstyrelsen Länk till annan webbplats..

Du är skyldig att samla ihop all ensilageplast och skicka den till återvinning. Det är förbjudet att själv elda ensilageplast. SvepRetur hanterar återvinning av ensilageplast och ordnar speciella uppsamlingsplatser. Datum och plats för insamling av lantbruksplast Länk till annan webbplats. i Vetlanda kommun finns hos SvepRetur.

Spridning av bekämpningsmedel

Kemisk bekämpning ska vara behovs­anpassad och utföras så att inga preparat hamnar där de inte ska vara. Det är sprutföraren som är ansvarig för att hålla mark- och vindanpassade avstånd och att utrustningen är i gott skick.

Om tjänsten köps in är verksamhetsutövare skyldig att upplysa om avstånd till vattentäkter och andra känsliga områden. Det finns bestämmelser för hur du ska förvara och hantera kemikalier. Du ska söka tillstånd för spridning av bekämpningsmedel inom vattenskyddsområden. I vissa fall är det förbjudet att sprida bekämpnings­medel.

Senast uppdaterad:

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00