Lagar som styr offentlig upphandling
Offentlig upphandling styrs av ett antal olika lagar som avgör på vilket sätt kommunen ska göra sina upphandlingar.
De olika lagarna tar sikte på olika typer av upphandlingar beroende på vem det är som gör inköpen och vad det är som köps in.
- Lagen om offentlig upphandling Länk till annan webbplats. (LOU) gäller för klassiska sektorn (kommuner, landsting, statliga myndigheter och offentliga bolag). Lagen reglerar hur offentlig upphandling av varor, tjänster, byggentreprenader, byggkoncessioner samt projekttävlingar ska genomföras.
- Lag om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster Länk till annan webbplats. (LUF) gäller för upphandlingar inom de så kallade försörjningssektorerna.
- Lagen om valfrihetssystem (LOV) Länk till annan webbplats. – i Vetlanda kommun finns beslut om att tillämpa LOV inom hemtjänst, omvårdnad och service.
De fem grundprinciperna
De lagar som styr all offentlig upphandling bygger på fem grundläggande principer. Bestämmelserna i upphandlingslagarna tolkas alltid mot bakgrund av dessa principer:
- Icke-diskriminering
- Likabehandling
- Proportionalitet
- Öppenhet
- Ömsesidigt erkännande
Dessa grundprinciper bygger på objektivitet och öppenhet. Alla leverantörer ska få möjlighet att tävla på samma villkor. Det får inte förekomma lojalitet eller favorisering mot specifika leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren.
Du kan läsa mer om de grundläggande upphandlingsprinciperna hos Upphandlingsmyndigheten Länk till annan webbplats..
Hjälpte den här informationen dig?
Senast uppdaterad: