Bästa platsen - barn och unga
Bästa platsen är ett utvecklingsarbete med fokus på att säkerställa barns rättigheter enligt Barnkonventionen. Vi vill bli mer proaktiva i att upptäcka och stödja barn och unga som riskerar sämre hälsa eller skolresultat. Genom stärkt samverkan mellan kommunala verksamheter, regionen, civilsamhället och familjer, ska vi skapa bättre förutsättningar för barns hälsa och utveckling. Arbetet inspireras av Skottlandsmodellen.
Arbetet är både strategiskt och verksamhetsnära och syftar till att göra oss mer proaktiva i att främja barns hälsa. Vi behöver bli bättre på att tidigt upptäcka barn och unga som riskerar försämrad fysisk eller psykisk hälsa, eller som riskerar att inte nå skolans mål. En viktig del i arbetet är också att utjämna ojämlikhet baserat på barns socioekonomiska förutsättningar och främja integration, så att alla barn får lika möjligheter att utvecklas och nå sin fulla potential. För att uppnå detta behöver vi utveckla vår förmåga att samverka både internt och externt med samhällsaktörer och civilsamhället. Vi måste också förbättra samarbetet med barn och deras föräldrar, och säkerställa att de är delaktiga i lösningar och insatser som rör barns hälsa och utveckling. Samverkan mellan de verksamheter som möter barn och unga är avgörande för att kunna möta deras behov. Arbetet inspireras av Skottlandsmodellen Länk till annan webbplats..
Kommunala verksamheter som möter barn och unga ska:
- Öka sin förmåga att tidigt upptäcka barn och unga som riskerar sämre fysisk hälsa, psykisk hälsa eller riskerar att inte nå skolans mål.
- Öka sin förmåga samverka med olika samhällsaktörer, inklusive civilsamhället, kring barn och unga.
- Öka sin förmåga att samverka med barnen och deras familjer.
Bakgrund
Nationell statistik visar att andel unga i Vetlanda som slutar årskurs 9 med behörighet till yrkesprogram på gymnasiet är lägre än i genomsnittet i Sverige. Det gäller både killar och tjejer. Folkhälsoenkät ung 2020 visar att hälsan för framför allt tjejer i Vetlanda är oroande. Andelen unga tjejer i Vetlanda i årskurs 9 som svarar att de rent allmän mår bra eller mycket bra har under perioden 2011–2020 sjunkit från 88,4 procent till 67,3. Samma tendens finns i hela länet. Motsvarande andel bland killarna har legat stabilt på drygt 90 procent under motsvarande period. Statistiken visar även att andelen tjejer som uppger att de tränar regelbundet har minskat de sista åren.
Utvecklingsarbetet "Vetlanda – bästa platsen för barn och unga att växa upp, leva och bo" är en del av kommunens arbete med social hållbarhet och folkhälsa utifrån kommunen vision, kommunens riktning den hållbart växande kommunen samt kommunfullmäktiges mål hållbart i alla led. det regionala utvecklingsarbetet Bästa platsen Länk till annan webbplats..
Bästa platsen har även sin bakgrund i två separata strategiska ambitioner; att arbeta för att förbättra integrationen i Vetlanda och att arbeta för att skapa tryggare familjeförhållanden i Vetlanda.
Barnkonventionen
Projektet berör barn. Barn ska därför göras delaktiga i projektet i enlighet med artikel 12 i barnkonventionen. Projektet är ett led i Vetlanda kommuns implementering av barnkonventionen och stärker barns rätt till bästa möjliga hälsa (artikel 24), barns rätt till utbildning (artikel 28-29), barns rätt till fritid (artikel 31).
Intressenter i Bästa platsen
Barn och unga 0–16 år i Vetlanda kommun.
Ledare i föreningar och organisationer: Föreningar och organisationer som möter barn och unga i sina verksamheter.
Medarbetare i kommunens verksamheter: Förskolor, grundskolor, fritidshem, kulturskolan, centrala elevhälsan, fritidsgården Vattenverket, Bad och Gym, biblioteket, museet, förebyggande socialtjänst
Medarbetare i hälso- och sjukvården: Familjecentralen Kärnhuset (kvinnohälsovården, barnhälsovården, ungdomsmottagningen), vårdcentraler
Hjälpte den här informationen dig?
Senast uppdaterad: