Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Nävelsjö kyrka

Kultur

Nävelsjö kyrka tillhör Njudungskyrkorna som ligger runt Vetlanda och Sävsjö. Kyrkan har sina rötter i 1100-talet. En dendrokronologisk undersökning har gjorts av timret i en bjälke och visar att trädet fälldes vintern 1181-1182.

Nävelsjö kyrka

Invändigt ser man den ursprungliga rundade absiden där dopfunten är placerad i dag. Kyrkan är ljus och ger ett rent intryck. På 1760- talet byggdes kyrkan ut med en korsarm i norr, en så kallad nykyrka. Predikstolen togs i bruk 1669 och visar de fyra evangelisterna. Den välbevarade medeltida dopfunten tillhör Njudungsgruppen och är tillverkad i sandsten och rikt dekorerad.

Ytterligare medeltida inventarier finns bevarade hos Historiska museet, varav en ytterport med sin smidesjärnbeslag, en madonna- och en S:t Olofsskulptur samt två processionskors av Limoges- emalj. Klockstapeln med kyrktupp på tornet härstammar från 1682 och står på den välskötta kyrkogården, där det även finns intressanta gravvårdar att beskåda.

Det går att beställa guidningar av kyrkan. Det finns även mobilguidning, ring 0382-57 58 99 och slå in 07 för Nävelsjö kyrka när rösten frågar efter numret. Informationen finns även vid kyrkan.

Hitta hit

Du hittar kyrkan på adressen Stenhagsvägen 1 i Landsbro.

Evenemang hos Svenska kyrkan