Gå till innehåll
2 Servicemeddelanden
2 Servicemeddelanden

Egenkontroll enligt miljöbalken

Egenkontroll är verksamhets­utövarens verktyg för att kontrollera och följa upp att verksamheten uppfyller miljö­balkens krav. Syftet med egen­kontrollen är att motverka och förebygga olägenheter för människors hälsa och påverkan på miljön. Egen­kontroll är ett sätt att tänka och bör ingå som en del i det dagliga arbetet.

Hur omfattande det förebyggande kontrollarbetet behöver vara beror på verksamhetens typ och omgivning. Kraven finns att läsa i förordning om verksamhetsutövares egenkontroll (1998:901) Länk till annan webbplats..

Dokumentation av egenkontroll

Egenkontrollen bör vara en naturlig del av arbetet och omfatta rutiner, organisatoriska, administrativa och tekniska åtgärder. En väl fungerande egenkontroll ger goda förutsättningar för att exempelvis fel på utrustning, felaktiga rutiner eller andra brister upptäcks innan de orsakar olägenheter. En skriftlig egenkontroll underlättar både arbetet och uppföljningen.

Den skriftliga egenkontrollen ska innehålla:

Egenkontrollpärm som grund

För att underlätta arbetet med din dokumentation av egenkontroll har miljö- och bygg­förvaltningen samlat aktuella och relaterade dokument i en egenkontrollpärm Zip, 7 MB.. Den innehåller till exempel blanketter, vägledning, kemikalie­förteckning och mallar. Du kan använda dokumenten i pärmen för att organisera och bygga upp din egenkontroll eller utforma din dokumen­ta­tion på annat sätt. Det är dock viktigt att dina mallar följer egenkontroll­förordningens krav.

Senast uppdaterad:

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00