Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Broderade rödlistade arter

Täcklebo broderiakademi ställer ut broderade rödlistade arter på Vetlanda Museum!

En broderad tavla föreställande en gul fågel

Temat med broderade rödlistade arter rullade i gång våren 2023 då en utmaning gick ut till Täcklebo Broderiakademis medlemmar. Gensvaret blev starkt och man märkte att rödlistade arter slog an en sträng. Ämnet har nog medfört lärorika ögonöppnare både för brodöser och betraktare. Det finns en tradition av broderade naturmotiv och här får de broderade organismerna en ny laddning.

Liten parasollmossa, mulmknäppare, dvärgflickslända, blek kryptolav och bombmurkla kanske är arter som många av oss inte ens visste att de finns! Kunskap om dem öppnar upp för nya spännande och intressanta världar. Även till exempel igelkott, grönfink, backsippa, alm och flodpärlmussla är kategoriserade som rödlistade arter. Vad visar det på?

"Om en fjärils vingslag sägs kunna orsaka en orkan på andra sidan jordklotet, kan då våra broderier bidra till att värna hotade".

Den svenska rödlistan är en sammanställning av arters status och utdöenderisk i Sverige. Rödlistan bidrar till att identifiera vilka arter och vilka miljöer som behöver åtgärdas och är ett hjälpmedel för att kunna göra naturvårdsprioriteringar.

Täcklebo Broderiakademi är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som grundades av textilkonstnären Elsa Agélii 1993 i Täcklebo, Bohuslän. Broderiakademin är en förening som arbetar för att visa det fria broderiets möjligheter som konstnärligt uttrycksmedel. Alla som har ett lustfyllt intresse för broderi är välkomna att bli medlemmar!

Parallellt visas utställningen "Vittnesmål från de nya klimatzonerna" som är producerad av SMHI i samarbete med Po Tidholm och Peter Hoelstad.

Det är alltid fri entré på Vetlanda Museum. Museet har öppet tisdag till söndag klockan 12-16.

Evenemangsinformation

Datum
till klockan till
Plats
Vetlanda Museum
Adress
Kyrkogatan 31
Åldersgräns
Alla åldrar
Rullstolsanpassat
Ja
Arrangör
Länk till aktörens hemsida: Vetlanda Museum
Telefon
038397354
E-post
vetlanda.museum@vetlanda.se

Sidinformation

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00