Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Vittnesmål från de nya klimat­zonerna

En utställning producerad av SMHI i samarbete med länsstyrelserna. Fotograf Peter Hoelstad, skribent Po Tidholm.

På bilden ser vi en mjölkbonde som promenerar tillsammans med en av sina kor på ett fält.

Bild: ”Mjölkbonde”, foto Peter Hoelstad i samarbete med SMHI.

Hur drabbas vi av de pågående klimatförändringarna, och hur försöker vi anpassa oss till dem? Med de frågeställningarna har Po Tidholm och Peter Hoelstad samlat berättelser och fotograferat till utställningen Vittnesmål från de nya klimatzonerna, på uppdrag av SMHI. Varje berättelse har därefter kopplats till vetenskaplig grund och aktuell klimatforskning och har tillsammans bildat en mycket angelägen utställning som visas på Vetlanda Museum 1 juni – 29 september 2024.

Fokus i utställningen är att skildra dem som sett tecken på klimatförändringar i sin vardag – de som rör sig i skog och mark, som till exempel arbetar inom renskötselverksamhet eller jagar, fiskar eller på annat sätt brukar naturen. Ett lokalt exempel handlar om torkan på det småländska höglandet – och om hur ett lägre vattenstånd i Emån påverkar förutsättningarna för den rödlistade flodpärlmusslans möjligheter att överleva.

Vetlanda Museum är det första museet som visar utställningen, därefter kommer den att turnera i Sverige. Under utställningsperioden kommer museet att vara en arena för klimatprat och föreläsningar för olika målgrupper. Alla bjuds in till visningar och program i september, så även skolan. På tisdagskvällar i september blir det föreläsningar. Dessutom finns ett klimatrum, där du kan dela klimatsmarta tips och dela med dig av dina egna tankar om klimatförändringarna som pågår.

I museets Konst-, pyssel- och slöjdverkstad för alla åldrar är temat hållbart skapande och återbruk.

Utställningen pågår 1 juni – 29 september 2024, parallellt visas utställningen "Broderade rödlistade arter" av Täckelbo broderiakademi.

Det är alltid fri entré och kostnadsfria aktiviteter på Vetlanda Museum. Museet har öppet tisdag till söndag klockan 12-16.

Biljettinformation

Ingen biljett behövs.

Det är fri entré.

Mer information om evenemanget

Evenemangsinformation

Datum
till klockan till
Plats
Vetlanda museum
Adress
Kyrkogatan 31
Åldersgräns
Alla åldrar
Rullstolsanpassat
Ja
Arrangör
Länk till aktörens hemsida: Vetlanda Museum
Telefon
038397354
E-post
vetlanda.museum@vetlanda.se

Sidinformation

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00