Gå till innehåll
4 Servicemeddelanden
4 Servicemeddelanden

Guldgruvans dag

Välkommen till Ädelfors by söndag den 18 augusti mellan 11 och 16. Vi firar Guldgruvans dag med många trevliga aktiviteter för alla åldrar.

Ädelfor gruv- och mineralmuseum

I Ädelfors upptäcktes guld 1737. Det visade sig vara Sveriges första guldfyndighet.
1739 påbörjades brytningen som pågick fram till 1822. Under 1700-talets senare del myntades hel- och halvdukater av sammanlagt 62 kilo guld.

Gruv- och mineralmuseet Länk till annan webbplats. är öppet dagen till ära.
På plats finns guider som berättar om museets samlingar. Vuxna och barn får också prova på spel, pyssel och slöjd. Gratis entré och fritt att pyssla så mycket man vill.

Alldeles i närheten av gruvmuseet finns Guldvaskningen i Ädelfors Länk till annan webbplats., här kan du testa lyckan och hitta guld eller äta något gott i serveringen. Under dagen får barn, med hjälp av en instruktör, testa en vaskpanna.

I byn, med start vid gruvmuseet, finns en skyltad runda som berättar om olika verksamheter som bedrivits i området. Broschyr om denna finns att hämta i museet.
Kultur- och fritidschef Stewe Jonsson guidar längs med rundan klockan 12, 13, 14 och 15. Start vid gruvmuseet.

Tipsrunda med priser för alla deltagande barn utgår från museet, rundan går längs med delar av den skyltade rundan. Det finns även möjlighet att delta i skattjakt utanför museet.

I disponentvillan mittemot museet finns Ädelart Länk till annan webbplats., här visar Anita Hazekamp Tress sina målningar.

Ädelfors alldeles egna inredningsbutik Ädelboa Länk till annan webbplats. har öppet och serverar kaffe med dopp. Här hittar man både gammal och ny inredning och en härlig trädgård där man kan njuta av hembakat fika.

Parkering

Parkering sker vid Karlssons Fasadrenovering och vid Guldvaskningen i Ädelfors.

Entré

Allt utom att vaska guld är det fri entré till. Men man kan ju gå runt och kika när andra vaskar, det kostar inget.

Evenemangsinformation

Datum
klockan till
Plats
Ädelfors by
Adress
Ädelfors by
Åldersgräns
Alla åldrar
Rullstolsanpassat
Ja
Arrangör
Vetlanda kommun
Telefon
038397460
E-post
stewe.jonsson@vetlanda.se

Sidinformation

Sidfot

Öppet idag: 08:00 - 12:00 | 13:00 - 16:00